Новини
Петък, 23 Октомври 2015 07:54

Данък вредни храни ще бъде между 3% и 78%

От 3% до 78% върху крайната цена на храните с повишено съдържание на захар, сол, газирани напитки, кофеин ще бъдат събирани под формата на данък от производителите и вносителите на съответните продукти.

Не е ясно дали ще се постигне желаният ефект върху здравето на хората и като постъпления в бюджета.

Проектозаконът планира данъкът да започне да се прилага от следващата година. Очакват се постъпления от него в размер на 150 млн. лв., които ще бъдат разпределени по следния начин: 20% ще се вложат в обновяване и строеж на училищни физкултурни салони, 20% ще отидат за подобряване на храната в училищата с плодове и зеленчуци, а останалите 60% - за профилактика и лечение на диабет, сърдечносъдови заболявания и др., които се причиняват в следствие на употребата на вредни храни.

Този данък има за цел да стимулира потребителите да консумират повече здравословни храни, а производителите - да променят рецептите си с по-здравословни. 

Последни новини

Най-ново от блога

  • Регистрация на фирма - първи стъпки
    Един от основните въпроси, касаещ хората, решили да регистрират своя фирма е свързан със стъпките, които трябва да предприемат на…
    Продължава...
  • ДДС
    Всички, които искат да започнат собствен бизнес са изправени пред въпроса за регистрацията по Закона за данъка върху добавената стойноност.…
    Продължава...