Новини
Четвъртък, 15 Октомври 2015 14:04

30% от данъчния кредит ще струва личното използване на фирмените автомобили

Последният проект за изменение в Закона за ДДС гласи, че при закупуване на лек автомобил с между 6 и 9 места за сядане правото на данъчен кредит ще бъде ограничено до 70% в случаите, когато превозното средство е регистрирано на фирма, но се използва и за лични цели.

Целта на Министерството на финансите чрез това изменение е да бъде ограничена некоректната практика собственици на фирми да закупуват скъпи джипове за лично ползване, които са регистрирани на фирми и се приспада ДДС.

Избраното съотношение е 70% към 30%, защото седмицата има пет работни и два почивни дни. То ще се отнася и за използваното гориво, ремонтите и подобренията по превозното средство. За леките автомобили задържането на кредита ще бъде зависимо от километрите за служебно ползване и за лични цели, които са декларирани. Когато превозните средства са само за служебно ползване, се възстановява целия данъчен кредит.

Последни новини

Най-ново от блога

  • Регистрация на фирма - първи стъпки
    Един от основните въпроси, касаещ хората, решили да регистрират своя фирма е свързан със стъпките, които трябва да предприемат на…
    Продължава...
  • ДДС
    Всички, които искат да започнат собствен бизнес са изправени пред въпроса за регистрацията по Закона за данъка върху добавената стойноност.…
    Продължава...