Новини
Понеделник, 27 Юли 2015 09:20

Работодателите ще подават болничните в НОИ по електронен път

Регистрация на фирмаСлужителите ще продължават да представят на работодателя си хартиен документ

От началото на 2016 година декларациите, попълвани от работодателите и съпътстващи болничните листове, както и заявленията за отпускане на обезщетенията за гледане на дете, ще се предават в НОИ по електронен път.

 

От 1 януари 2016 г. всички работодатели, които подават до два документа, ще могат да ги подават на хартия. Ако са между 2 и 10 – на електронен носител. При повече от 10 документа – задължително по електронен път.

 

Системата за регистрация на фирми не изисква посещение на място в офисите на НОИ, но ще бъде необходим електронен подпис. Системата ще бъде активна от 1 декември 2015 г.

 

Електронният обмен ще позволи хората да получават по-бързо парите си от средата на следващата година. Според НОИ, след въвеждането на електронната система при лекарите, сгрешените документи са намалели значително.

Последни новини

Най-ново от блога

  • Регистрация на фирма - първи стъпки
    Един от основните въпроси, касаещ хората, решили да регистрират своя фирма е свързан със стъпките, които трябва да предприемат на…
    Продължава...
  • ДДС
    Всички, които искат да започнат собствен бизнес са изправени пред въпроса за регистрацията по Закона за данъка върху добавената стойноност.…
    Продължава...