Новини
Събота, 04 Януари 2014 17:12

Възрастта за пенсиониране е замразена

Счетоводна къща в СофияПарламентът прие на първо четене две промени в КСО - замразяване възрастта за пенсиониране и връщане на ранно пенсиониране за военните

На първо четене са приети два законопроекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване, касаещи възрастта за пенсиониране. Едното решение е за замразяване възрастта за пенсиониране за една година, а другото – връщане на ранното пенсиониране на военните.

Възрастта и стажът за пенсиониране остават: за жените 60 години и 8 месеца и осигурителен стаж 34 години и 8 месеца и за мъжете 63 години и 8 месеца и осигурителен стаж 37 години и 8 месеца.

Освен това бе прието и решение за гъвкаво пенсиониране. То засяга промяната при желание, хората да могат да се пенсионират до две години преди да достигнат съответната възраст. Има предложение изчисляването на пенсията при предпочетен вариант за гъвкаво пенсиониране да бъде по същата формула, по която се определя и нормалната пенсия, като да се отчита намаление с 0.4 на сто за всеки месец, който не достига за навършване на приетата възраст. По този начин максималното намаление, което би могло да се достигне е 9.6 на сто.

Реалната възраст за пенсиониране, която в момента е в България е доста по – висока от средната възраст за Европейския съюз. Румъния и Швеция са единствените страни, в които възрастта е по – висока от тази в нашата страна.

Възстановява се и режимът за ранно пенсиониране на военните. Като условие остава, те да имат навършени 27 години осигурителен стаж и две трети от него да са прослужени по Закона за отбраната и въоръжените сили на България.

Последни новини

Най-ново от блога

  • Регистрация на фирма - първи стъпки
    Един от основните въпроси, касаещ хората, решили да регистрират своя фирма е свързан със стъпките, които трябва да предприемат на…
    Продължава...
  • ДДС
    Всички, които искат да започнат собствен бизнес са изправени пред въпроса за регистрацията по Закона за данъка върху добавената стойноност.…
    Продължава...