Новини
Събота, 04 Януари 2014 17:07

Инфлацията в еврозоната отчита понижение

Счетоводна къща в СофияЕврозоната отчете най - ниското ниво на инфлация за последните 3 години и половина

се отчита от данните, изнесени от европейската статистическа агенция Евростат.
През септември цените в еврозоната са нараснали с 1.1% на годишна база. Инфлацията отчита забавяне спрямо 1.3%, отчетени през август, като това е най – ниското достигнато ниво от февруари 2010г.
Отчетеното забавяне се дължи на резкия спад на цените на енергоносителите от ноември 2009 г., както и на слабия ръст на хранителни стоки, алкохол и тютюневи изделия. Ниската инфлация изтъква още повече слабостта на еврозоната в сферата на икономиката, която излезе от рецесията, продължила 18 месеца.
Миналата седмица икономистите, които бяха анкетирани по тази тема заявиха, че очакват по – слабо забавяне на инфлацията през септември месец. Тяхното мнение е, че и в бъдеще инфлацията ще продължи да се понижава, за което ключова роля имат целите на Европейската централна банка. От ЕЦБ обявиха, че ще запазят политическите си насоки на нивата, на които се намират в момента за по – продължителен период. Основният лихвен процент на ЕЦБ в момента е 0.5%, което е рекордно ниска ниво.

Последни новини

Най-ново от блога

  • Регистрация на фирма - първи стъпки
    Един от основните въпроси, касаещ хората, решили да регистрират своя фирма е свързан със стъпките, които трябва да предприемат на…
    Продължава...
  • ДДС
    Всички, които искат да започнат собствен бизнес са изправени пред въпроса за регистрацията по Закона за данъка върху добавената стойноност.…
    Продължава...